Vikten av att använda hjälm

Avkalle

Vikten av att använda hjälm

Oavsett om du är nybörjare på att cykla eller har cyklat i flera år kan du råka ut för en olycka och skada dig allvarligt. Av denna orsak är det mycket viktigt att du ser till att du eller ditt barn alltid använder sig av en bra och säker hjälm.

När det kommer till så allvarliga olyckor som vid dödsfall handlar det främst om att man har krockat med en bil, men därefter är det singelolyckor som är den största orsaken till mycket allvarliga skador. Singelolyckor är ett begrepp som används för att beskriva att man, utan att ha krockat med något eller någon, cyklar omkull. Det kan till exempelvis handla om blöta löv på marken, en ojämn väg eller att det har blivit något fel med cykeln.

Huvudet är nästan alltid den kroppsdel som får ta den värsta smällen och hjälmen kan hjälpa dig att minimera eller undvika skador på din allra känsligaste kroppsdel. Ska du köpa en hjälm till ett barn som är yngre än sju år bör du se till att alltså välja en cykelhjälm med ett grönt spänne. Dessa gröna spännen visar att hjälmen är byggd för att släppa spännet vid kraftig belastning och på så sätt förhindra att barnet kan fastna eller bli hängandes i hjälmen vis lek.

Om författaren

kalle administrator