Välj rätt cykel till ditt barn

Avkalle

Välj rätt cykel till ditt barn

När du var liten drömde du säkerligen om en egen cykel och att lära dig att cykla var det största målet. Att lära sig cykla kan vara en svår uppgift, men som tur är finns det flera olika sätt att gå tillväga. I Sverige lär sig de allra flest barn ändå att hantera cykeln tids nog och det finns dessutom mängder med olika märken och modeller att välja mellan. Nu är du kanske själv förälder och det börjar bli dags att köpa en cykel till ditt eget barn. Här har vi samlat de bästa tipsen som du kan ha med dig när det är dags att välja.

Storlek

Att köpa en cykel som är alldeles för stor för att barnet ska kunna ”växa i den” är ingen hit. Ditt barn kommer ha svårt att använda sig av cykeln och det kan även resultera i att barnet kan skada sig. En bra grundregel är att barnet ska kunna ha fötterna i marken när denne sitter på sadeln. Om cykeln är för stor kommer det att vara för svårt att hålla balansen.

Kvalitet framför kostnad

Priset är en viktig faktor, det är sant. Men när du ska köpa en barncykel ska du inte stirra dig alldeles för blind på prislappen. Det bästa är att besöka en cykelaffär och köpa en cykel av ett märke som är populärt och välkänt. Köper du en billig cykel bara för att spara pengar kan detta faktiskt bli en fara för ditt barn.

Montera cykeln själv

Om du inte vet med dig hur du ska montera ihop barncykeln på egen hand bör du aldrig köpta en cykel som kommer i en kartong. Ditt barns säkerhet ska alltid vara i fokus och om du känner dig osäker är det bättre att välja en som redan är färdigmonterad och klar.

Fotbroms är bättre än handbroms

En fotbroms är betydligt bättre på en barncykel än en handbroms. Att lära sig att använda handbromsen rätt kan ta tid och ska man dessutom lära sig cykla är handbromsen bara ytterligare ett moment att memorera. Det kan även vara svårt för barnet att klämma till handbromsen, eftersom nyporna inte är så starka som en vuxens.

Matt sadel

Både sadel och pedaler bör vara av det mattare slaget. Är de blanka finns det risk för att ditt barn halkar.

Om författaren

kalle administrator