Välja cykel – Så ska du tänka

Avkalle

Välja cykel – Så ska du tänka

Klassisk cykel, racercykel, mountainbike eller elcykel? Idag finns det många olika modeller att välja mellan, men hur ska man veta vilken cykel som passar en bäst? När utbudet är stort och möjligheterna många kan det vara extra svårt att bestämma sig. Förr fanns det trots allt bara en typ av cykel, men idag behöver du inte bara bestämma vilken färg du vill ha, utan du ska också titta på funktioner, egenskaper, modeller, växlar och mycket mer.

Hur ska man då gå tillväga om man ska välja en cykel och vad är det man ska tänka på? Här kommer vi att hjälpa dig med smarta tips och råd så att du kan göra ett bättre val!

Bästa tipsen för din nya cykel

Det allra första som du måste fundera över är hur du planerar att använda dig av din cykel. Vill du ha en cykel som kan ta dig fram och tillbaka till arbetet eller vill du ha en cykel som du kan göra häftiga trix med? Det bästa är alltid att försöka testa sig fram genom att prova de cyklar som du är intresserad av. Vissa butiker erbjuder möjlighet att ”testköra” innan du betalar.

Att handla cykeln online är något som dock blivit allt mer vanligt och då är det naturligtvis inte möjligt att testa cykeln innan. Ska du handla online behöver du se till att du har koll på både storlek och vilken typ av cykel det är som du vill ha. Bor du mitt i en storstad och ska cykla till jobbet kanske en klassisk cykel är det bästa alternativet, medan en elcykel kan vara ett bra alternativ för den som ska köra långa sträckor.

Modeller för olika behov

Förr i tiden behövde du inte lägga speciellt mycket eftertanke i vad det var för cykel som du köpte, eftersom det i stort sett bara fanns en modell. Idag ser marknaden för cyklar helt annorlunda ut och det kan vara svårt att veta vilken cykelmodell som lämpar sig till vad. Här nedan ger vi dig en kortare beskrivning, men vill du veta mer om de olika modellerna kan du besöka Svenska Cyklistförbundets hemsida.

Racercykel – Vill du träna eller tävla med din cykel är racercykeln den modell du ska välja.

Mountainbike – Älskar du att vara ute i naturen och samtidigt vill cykelträna? Mountainbike är det bästa alternativet här!

Klassisk cykel – Den klassiska cykeln är det bästa valet om du vill cykla i en storstadsmiljö, t. ex. om du ska till och från arbetet.

Elcykel – Vill du slippa leta parkering och ändå få bra motion? Då kan en elcykel vara ett riktigt bra val. Med elcykeln kan du släppa pedalerna helt eller åtminstone få lite cykelhjälp.

Om författaren

kalle administrator